Sa Wat ju duhet karikuesi i telefonit, si ta gjeni te duhurin?

Sa Wat ju duhet karikuesi i telefonit

Kur ju nevojitet një karikues i ri USB, mund të ndiheni të hutuar sepse ndoshta nuk e dini saktësisht sa W i duhen pajisjes suaj për të funksionuar siç duhet.

Megjithëse karikuesit me W të lartë mund të karikojnë pajisje me fuqi të ulët por kjo nuk këshillohet.

Karikimi i një pajisjeje me fuqi të lartë me një karikues me W të ulët mund të shkaktojë mbingarkesë te karikuesi dhe të prodhojë nxehtësi të madhe. Kjo shkurton jetën e karikuesit dhe përshpejton plakjen e baterisë. Pra, si ta dini se sa W janë të përshtatshme për pajisjen tuaj? Artikulli i sotëm do t’ju mësojë disa këshilla praktike për të ndihmuar në zgjedhjen e karikuesit USB me W e duhura për pajisjen tuaj.

Gjërat që Duhet të Dini Rreth Vatave të Karikuesve USB Shumica e karikuesve USB janë me 5V, por disa mund të ofrojnë volta më të larta për karikim më të shpejtë. Përveç voltazhit, kur zgjidhni karikuesin e duhur USB, sigurohuni që ai të ofrojë rrymë të mjaftueshme për të karikuar pajisjen tuaj celulare sa më shpejt të jetë e mundur.

Përgjithësisht, karikuesit USB janë të shënuar me simbole si 5V⎓3A, 9V⎓3A, 11V⎓3A, 12V⎓2.25A, 10V⎓4A, etj., që do të thotë se karikuesi mund të dalë me fuqi të ndryshme.

Për shembull, me 5V⎓3A, karikuesi mund të dalë me një voltazh prej 5V dhe një rrymë prej 3A, dhe fuqia e daljes është 5V x 3A = 15W. Voltazhet dhe rrymat e ndryshme të grupeve të mësipërme do të thotë se karikuesi USB mund të kryejë pesë kombinime të ndryshme të fuqisë së karikimit. Sa më e madhe të jetë fuqia e daljes së karikuesit, aq më shpejt do të jetë shpejtësia e karikimit, dhe V⎓A përcakton fuqinë e daljes së karikuesit USB.

Për iPhone dhe Telefonat Android Shumica e iPhone-ve dhe telefonave Android kanë nevojë vetëm për 5W (5V⎓1A) për të karikuar. Por nëse telefoni juaj mbështet karikimin e shpejtë, qoftë iOS ose Android, të paktën 18W vatë janë të nevojshme për karikim të shpejtë.

Një vatë më e lartë mund të çojë në karikim më të shpejtë, ndërsa telefonat me performancë më të lartë kërkojnë më shumë vatë për karikim të shpejtë. Për shembull, iPhone 12 ka nevojë për të paktën 20W për karikim të shpejtë.

Nëse zgjidhni një karikues USB me vatë më të lartë me funksion karikimi të shpejtë, mos harroni të përputhni një kabllo karikimi USB që mbështet karikimin e shpejtë. Përndryshe, karikimi i shpejtë mund të reduktohet ndjeshëm.

Për iPad dhe Tabletë Tabletat kanë ekrane më të mëdha dhe më shumë veçori se telefonat, që do të thotë se ato kanë bateri më të mëdha dhe kërkojnë më shumë vatë për të karikuar.

Shumica e tableta, si iPad dhe Galaxy Tab, kanë nevojë për të paktën 10(5V⎓2A) ~ 12W(5V⎓2.4A) për të karikuar. Sigurisht, disa tableta mbështesin gjithashtu karikimin e shpejtë, si iPad-at që mbështesin deri në 30W (5V⎓3A) fuqi karikimi të shpejtë.

Pajisjet me Karikim të Shpejtë Ka tre protokolle të zakonshme të karikimit të shpejtë, të cilat janë Power Delivery (PD), Programmable Power Supply (PPS), dhe Quick Charge (QC). Vatët e mbështetur nga protokollet e ndryshme gjithashtu janë të ndryshme:

Power Delivery (PD) është një standard karikimi i prezantuar nga USB Implementers Forum që lejon karikimin e shpejtë të pajisjeve përmes një lidhjeje USB, por është i përshtatur për të menaxhuar fuqi më të lartë. Karikuesit USB me protokollin PD zakonisht kanë dalje prej 20W, 25W, 30W, 45W, 65W, 96W, 100W, 120W, 140W, dhe më të lartë.

Programmable Power Supply (PPS) është një protokoll i karikimit të shpejtë që është miqësor për baterinë dhe lejon ndryshime graduale në rrymë dhe voltazh. Karikuesit USB që përdorin këtë protokoll mund të reduktojnë humbjet e konvertimit gjatë karikimit, të prodhojnë më pak nxehtësi dhe të zgjasin jetëgjatësinë e baterisë. Megjithatë, aktualisht vetëm disa modele Samsung dhe laptopë mbështesin PPS, me fuqi dalëse prej 25W, 45W, dhe 65W.

Quick Charge (QC), një protokoll i karikimit të baterisë i shpikur nga Qualcomm, përdoret për menaxhimin e fuqisë së dorëzuar përmes USB. Shumica e telefonave më të shitur në treg, veçanërisht telefonat Android, mbështesin këtë protokoll të karikimit. Ai mbështet fuqi dalëse të karikimit të shpejtë deri në 100W, por fuqia më e zakonshme e daljes në karikuesit USB është 18W.

Nëse një karikues USB përfshihet me blerjen e një telefoni celular, zakonisht përdor një nga protokollet e mësipërme të karikimit ose teknologjinë e zhvilluar nga prodhuesi i telefonit celular.

Shumë opsione të treta të karikuesve janë në dispozicion, dhe ata zakonisht mbështesin më shumë se dy nga protokollet e mësipërme të karikimit për të përputhur më mirë me pajisjet tuaja të ndryshme mobile.

Para se të blini një karikues USB, ju lutemi konfirmoni nëse pajisja juaj mbështet protokollin e mësipërm të karikimit të shpejtë. Më pas, zgjidhni fuqinë e duhur të daljes për të përdorur më mirë funksionin e karikimit të shpejtë për të kursyer kohën e karikimit.

Sa Vatë Duhet të Zgjedh për Karikuesin Tim? Siç u tha më parë, shumica e prodhuesve të pajisjeve inteligjente kanë karikues standard me një fuqi dalëse prej 5W. Megjithatë, pajisjet po përditësohen me një ritëm në rritje, dhe 5W gradualisht po përmirësohet në vatë më të larta për të përputhur me pajisjet me performancë më të lartë.

Nëse pajisja juaj nuk mbështet karikimin e shpejtë dhe nuk jeni të shqetësuar për shpejtësinë e karikimit, 5W ose vatët minimale që përputhen me pajisjen tuaj janë të mjaftueshme.

Nëse pajisja juaj ka performancë të lartë, ajo kërkon një bateri të madhe për të mbështetur funksione të shumta, që kërkon një vatë më të lartë karikimi. Nëse është një telefon, 20W është një vatë e shkëlqyeshme që do të karikojë shumicën e telefonave inteligjentë shpejt dhe në mënyrë të sigurt. Nëse është një laptop, duhet të zgjidhni një karikues USB të përshtatshëm nga 30W në 140W sipas konfigurimit specifik.